Om gezond te blijven moeten we over het algemeen allemaal een gebalanceerd dieet volgen, actief blijven en de best mogelijke keuzes maken wat betreft onze leefstijl.
Echter is het wel zo dat de fysiologische samenstelling van vrouwen verschilt van mannen. Vrouwen hebben te maken met verschillende factoren en levensfasen die een eigen benadering nodig hebben. Bijvoorbeeld vruchtbaarheid en zwangerschap, menopauze, borstkanker, hartgezondheid en seksuele gezondheid.
Wist jij bijvoorbeeld dat de nummer 1 doodsoorzaak van vrouwen cardiovasculaire aandoeningen zijn, zoals hartfalen en beroertes? 31% van de overlijdens van vrouwen in België is te wijten aan hart- en vaatziekten. Hoe komt dat?
De hormonale veranderingen na de menopauze: Na de menopauze neemt het oestrogeenniveau van vrouwen sterk af. Dit hormoon heeft een beschermende werking op hart- en bloedvaten. Die sterke daling kan daarom het risico op hart- en vaatziekten zoals hartfalen vergroten.
Vrouwen hebben over het algemeen een langere levensverwachting dan mannen: In België is de gemiddelde levensduur voor mannen lager dan voor vrouwen, waarbij mannen ook minder jaren in goede gezondheid doorbrengen dan vrouwen. Naarmate je ouder wordt, verhoogt ook de kans chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Klachtensignalen van het hart zijn anders van vrouwen: Het komt vaak voor dat vrouwen minder gebruikelijke symptomen van hartproblemen ervaren, zoals vermoeidheid, kortademigheid, of pijn in de rug of kaak in plaats van de traditionele borstpijn. Hierdoor kan de diagnose van hartziekte bij vrouwen later plaatsvinden, wat het risico op hartfalen vergroot.
Onderdiagnose en onderbehandeling: In het verleden zijn vrouwen vaak in mindere mate vertegenwoordigd geweest in klinische onderzoeken naar hartziekten, wat kan leiden tot onvoldoende herkenning en behandeling van deze aandoeningen bij vrouwen. Dit gebrek aan aandacht kan het risico op complicaties zoals hartfalen verhogen.
Aangezien hartziekten de voornaamste doodsoorzaak zijn bij vrouwen, is het essentieel om risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken en diabetes onder controle te houden. Door regelmatig te bewegen, een eetpatroon te volgen dat rijk is aan groenten, fruit en volle granen, en de inname van verzadigde vetten en suikers te beperken, kun je het risico op hartziekten verminderen.
Wil je een persoonlijk voeding- en leefstijladvies bij de behandeling van hart- en vaatziekten? Of wil jij je voeding- en leefstijl preventief onder de loep nemen? Maak een afspraak online of op locatie. Tot dan!
Comments