Misselijkheid is een veelvoorkomend kwaaltje waar ongeveer driekwart van de vrouwen die zwanger zijn last van hebben. Het ontstaat vooral door de hormonale veranderingen die ontstaan aan het begin van de zwangerschap. Zwangerschapsmisselijkheid begint meestal rond week 5 of 6 van de zwangerschap, dus ongeveer een week of twee na de gemiste menstruatie. Het hoogtepunt ligt vaak tussen week 7 en 12 wanneer de HCG-hormoonspiegels het snelst stijgen. Hoeveel last iemand ervan heeft en hoe lang het duurt is per persoon verschillend. Het kan zijn dat je alleen maar last hebt van ochtendmisselijkheid, maar je kunt er ook de hele dag last van hebben of alleen 's middags of 's avonds.
Â
Enkele vrouwen ervaren gedurende hun hele zwangerschap misselijkheid, hoewel dit gelukkig zelden voorkomt. Hyperemesis gravidarum, een ernstige vorm van misselijkheid, treedt op bij ongeveer 0,5% tot 2% van de zwangerschappen. Deze aandoening gaat verder dan gewone ochtendmisselijkheid en kan medische behandeling vereisen. Hierover meer in een volgend artikel.
Â
Hier zijn 7 tips voor zwangerschapsmisselijkheid:
Â
1.    Probeer elke dag voldoende te drinken want een tekort aan vocht kan de misselijkheid verergeren. Als je braakt heb je zelfs meer vocht nodig. Drink 1,5-2 liter per dag in kleine beetjes door de dag heen. Dit kan water, (kruiden)thee, melk of sojamelk zijn en vooral koude, frisse, koolzuurhoudende dranken (met een schijfje citroen) worden goed verdragen.
2.    Eten is vaak een uitdaging in deze periode en daarom juist zo belangrijk. Probeer kleine beetjes te eten door de dag heen en eet om de 2-3 uur. Een lege maag kan de misselijkheid juist verergeren. En regelmatig eten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Drink niet tijdens je eetmomenten maar doe dit 30 minuten ervoor of erna.
3.    Zorg voor een nachtkastje-snack. Ochtendmisselijkheid kan verminderen door een toastje, rijstwafel of een crackertje te eten voor het opstaan. Sta dan niet gelijk op nadat je het hebt gegeten maar blijf nog even liggen om klachten te voorkomen.
4.    Vermijd sterke geuren die de misselijkheid kunnen verergeren zoals koffie, sigaretten, sterk gekruide voeding en soms ook gebakken of gebraden vlees.
5.    Een suppletie van vitamine B6 kan mogelijk bijdragen aan de vermindering van zwangerschapsmisselijkheid. Let hier wel bij op dat je suppleert in overleg met een arts of diëtist voor de juiste dosis en hoe lang je het neemt, want een langdurig overschot aan vitamine B6 kan schadelijk zijn.
6.    Gember staat bekend om zijn werking tegen misselijkheid. Je kan verse gemberthee maken, stukjes gember in je eten verwerken of gembersupplementen nemen.
7.    Sea-band armbandjes werken door middel van acupressuur op een specifiek drukpunt aan de binnenkant van de pols. Ook wel bekend als het P6-punt. Door constante druk uit te oefenen op dit punt kunnen Sea-bands misselijkheid verminderen.
Â
Zwangerschapsmisselijkheid kan een flinke uitdaging zijn, maar hopelijk helpen deze tips je om wat verlichting te vinden en meer van deze bijzondere tijd te genieten. Onthoud dat elk lichaam uniek is, dus geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt. En als het toch te zwaar blijft, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts voor extra ondersteuning!
Комментарии